21.04.2012

Tunç Okan Otobüs'ünde Bir ''Lonely Man'' Barış Manço



Önce Tunç Okan'ın 'Otobüs' adlı filminden bahis etmek istiyorum.
sene 1975,Almanyaya işçi göçü zamanları bir gurup Türk Köylüsü  de bir Türk'ün önderliğinde eski tip bir otobüse İsveç'in başkenti Stockholm'e gelirler ve ''Hemşeri Hemşeriyi Gurbette S*kermiş'' özdeyişini doğrularcasına kendilerine önderlik eden ''uyanık'' hemşerileri tarafından pasaportları ve kalan paraları da alınarak dolandırırlarlar, bu arada onlar için pek bir şey değiştirmeyen bir detay da olsa Almanyada da değillerdir.
daha istanbulu bile görmemiş, alabildiğine insan Türk Köylüsü'nün güya ''Medeniyet Timsali'' Stockholm halkının arasında yaşadığı cahilliğinin ve yalnızlığının trajikomik hikayesi o andan itibaren başlar.
Filmin etkileyici müziklerini ilk defa bir filme müzik yapan Ömer Zülfü Livaneli yapmıştır.
Film ''bazı karakterlerin tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra hijyen sağlamadan elleri ile yemek yedikleri sahneler temizlik anlayışımıza aykırıdır'' gerekçesi ile gösterime kapatılmış daha sonra Danıştay kararı ile gösterim izni almıştır.
filmin aldığı ödüller:
1975 sicilya taormina film festivali- altın charbye büyük ödülü
1975 karlovy vary festivali- uluslararası sanat edebiyat ve sinema ödülü
1975 dünya sinema kulüpleri federasyonu- don kişot ödülü
1975 strazbourg uluslararası insan hakları film festivali- özel ödülü
1975 portekiz santarem festivali- büyük ödülü
filmi izlemek için:http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/55270/alkislarlayasiyorum-film-kusagi-sunar-otobus



1975'den bir sene sonra,1976'da ,yine gurbette, bu sefer Belçikada bir başka Türk vardır,
Mehmet Barış Manço, İngilizce sözler yazdığı şarkılarından oluşan ve bugünlere kadar büyük bir efsane olarak gelecek olan ''Baris Mancho'' albümünü yayınlamıştır.
Bu albümde sizin favori şarkınız başka bir şarkı olabilir ancak benim favorim A yüzünün 2 numaralı şarkısı olan Lonely Man adlı şarkıdır.
Barış Abi şarkısında: yalnızlıktan, dünyaya uyum sağlamaktan, gelecek ile ilgili sönen hayallerden bahseder.
Manço, Tunç Okan'ın Otobüs filmini izlemişmidir bilemiyorum, sanatın pek çok dalına iligili biri olarak ''izlemiştir herhalde'' diye düşünüyorum ancak Manço'nun şarkısında bilmeden de olsa bizim Otobüstekilere de seslendiği bence kesin.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ufkumuzu genişletmeye devam ediyorsunuz bay Piyaz. Benim de albümden favorim bir Aşık Veysel bestesi olan Tell Me Old Man olsun.

Piyaztheoz dedi ki...

teşekürederim afiyet şeker olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...